Nasveti

Sonce rumeno …

Ljudje že od pradavnine olepšujemo svoje domove. Začetek uporabe barv sega v prazgodovino, ko so takratne plemenske skupnosti uporabljale naravna barvila za poslikavo svojih bivališč. S tem so želeli vnesti v dom nekaj lepega in lastnega. Že v preteklosti so se ljudje zavedali pomena barv in so jih skladno s tem tudi uporabljali.

V Sloveniji Dr. Anton Trstenjak velja za enega začetnikov in vodilnih strokovnjakov v svetovnem merilu, na področju pomena barv za človeka in njegovo interakcijo s samim sabo in z okolico, v kateri biva.

Pri opremi bivalnih prostorov igrajo barve odločujočo vlogo. Vsiljive in močne barve prostor optično zožijo, nasprotno pa dajejo mirne in nevsiljive barve občutek prostornosti. Hladne barve (modra, bela, nekateri odtenki zelene, vijolična…) so nevsiljive, zato se za »širjenje prostora« raje odločamo za njih, kakor za tople barve (rdeča, rumena, oranžna, rjava…). Temne barve delujejo kot težke, zato nas lahko potlačijo, medtem ko so svetle barve lahke in nas dvigajo. Težke barve so tiste, ki vsebujejo nekaj črne ali rdeče. Ker se nas barve dotaknejo, je pomembno, da se za svoj bivalni prostor odločimo za tiste barve, ki nas božajo, namesto da bi nas pikale, da nas grejejo, namesto hladijo. Določena barva lahko na temnem ozadju izgleda svetlejša, kot ne svetlem ozadju. Izbira barve pa je zagotovo odvisna od atmosfere, ki jo želimo v nekem prostoru ustvariti. RUMENA barva je barva sonca, svetlobe in optimizma, ki poživlja, aktivira in osvobaja pred strahovi. Ohranja budnost in ima spodbuja koncentracijo, simbolizira ustvarjalnost in modrost. Spodbuja motoriko, njena pomembna lastnost pa je komunikativnost (razlog, zakaj so poštni nabiralniki rumene barve).Na zidovih in drugje v stanovanju ima pozitiven učinek na počutje.

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://izris-pohistva.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '1741'}); });

Strani: 1 2 3© 2024 Proles Prosen d.o.o. | 0038640466774 | info@izris-pohistva.com | izvedba: alex & miha