Nasveti

Ogrevanje – talno in stesko ogrevanje

Tehnologija ogrevanja objektov, je v zadnjih letih doživela precejšen razvoj. Še pred nekaj leti aktualno radiatorsko ogrevanje, danes zamenjuje talno in stensko gretje. Peči – kot vir toplote pa zamenjujejo toplotne črpalke.

Talno gretje

Učinkovito ogrevanje prostora preko sten

Radiatorsko ogrevanje je še precej prisotno, četudi ima ta način ogrevanja veliko slabosti. prva je estetska – v praznem prostoru radiatorji še ne motimo, ko pa prostor začnemo urejati pa niso več modni dodatek in že po nekaj letih se pojavijo želje da bi radiatorje skrili v različne lesene embalaže, ki pa bolj ohromijo delovanje radiatorja, kot izboljšajo izgled. Poleg tega so radiatorji točkovno ogrevalo, ki z segrevanjem in puhanjem zraka pri tleh povzročajo kroženje, ta zrak pa iz tal raznaša prašne delce po prostoru. Še ena taka lastnost je sušenje zraka – z radiatorskim ogrevanjem je za občutek toplote potrebno zrak ogreti z višjo temperaturo to pa povzroči sušenje zraka.

Temu se je moč izogniti z talnim gretjem, za še boljše lastnosti pa lahko izberete stensko gretje.

Pri stenskih ogrevalih ponavadi najprej pomislimo na probleme z montažo pohištva in drugih stenskih elementov. Pri montaži je sicer potrebno paziti, vendar se da cevi enostavno določiti z termo folijo ali pa z laserskim detektorjem, ki se znajde med orodejm vsakega boljšega monterja. Ima pa tak sistem precej prednosti. Sistem se uporablja predvsem na notranjosti zunanjih sten, ki so pozimi prejetno tople, poleti pa ob uporabi toplotne črpalke prijetno hladne, kar omogoči da lahko z istim sistemom pozimi grejemo, poleti pa hladimo prostore. Toplota se enakomerno razporedi po višini, nižji so stroški ogrevanja.., je pa potrebno zunanjost bolje toplotno izolirati, poleg tega sistem zahteva dovolj velike površine za vgradnjo Pri opremljanju prostorov tak sistem pomeni večjo svobodo za postavitev pohištva in celostno ureditev.

Prav tako kot pri ostalih stvareh je dobro vgradnjo stenskih ogreval načrtovati že v začetku gradnje, saj le tako dosežemo optimalno postavitev in nizko porabo energije.

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://izris-pohistva.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '430'}); });


© 2023 Proles Prosen d.o.o. | 0038640466774 | info@izris-pohistva.com | izvedba: alex & miha