Nasveti

Ergonomija v kuhinji

Raznolikost prostorov narekuje tudi različno ureditev kuhinj. Spodaj je napisanih nekaj dejstev o kuhinjah, ki jih je pametno upoštevati pri načrtovanju kuhinje.

Za funkcionalnost kuhinje je bistvenega pomena oblika in velikost razpoložljivega prostora, pravilno zaporedje t.i. delavnih centrov in kakovostna oprema.

S pravilno razporeditvijo delovnih centrov zmanjšamo gibanje med pripravljanjem hrane, s tem prihranimo čas in energijo. Analize so pokazale da se najpogosteje gibljemo med prostorom za shranjevanje živil, pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane. Če jih povežemo med seboj, dobimo “delovni trikotnik”, ki ponazarja dolžino prehojenih poti med pripravo. Pri funkcionalno urejeni kuhinji obseg stranic trikotnika ne sme presegati 600 -700 cm, s tem da je dolžina posamezne stranice med 125 in 230 cm. Skrajnost pri zmanjševanju trikotnika pa tudi ni optimalna, saj bi tedaj kuhinja delovala utesnjeno. Pomembno je da se vedno zavedamo prednosti optimalne razporeditve in poiskušamo v realni prostor vnesti čimbolj optimalno postavitev elementov.

Poleg tega moramo paziti na to, da so shranjevalni elementi razporejeni v določenem zaporedju glede na potek dela. Kuhinja za desničarje naj bi obsegala naslednje elemente od leve proti desni:

– shrambni prostor s hladilnikom – delovna površina za pripravo hrane (predpriprava zelenjave..) – glavna delovna površina z lahko dosegljivimi gospodinjskimi pripomočki za obdelavo hrane – prostor za toplotno obdelavo hrane – odstavna površina – prostor za serviranje v bližini jedilnice

Pri kuhinji za levičarje pa elemente urednimo v nasprotnem zaporedju.

Taka postavitev omogoča gospodinji, delo z desno roko kadar na primer pripravlja hrano na delovni površini in želi brez obračanja zmanjšati ogenj ali premešati jedi na štedilniku. Poleg tega je pri taki razporeditvi mogoče zaporedno opravljati več delavnih faz brez odvečnih poti.

Funkcionalnost je odvisna tudi od dimenzije kuhinjskega pohištva in elementov bele tehnike.

Med najpomembnejšimi je optimalna višina delavnega pulta, ki je odvisna od telesne višine uporabnika, biti mora 15cm pod skrčenim komolcem uporabnika v običajni obutvi.

Za nemoteno delo v kuhinji je vsekakor pomembna tudi ustrezna osvetlitev delovnih površin. Vsaka kuhinja potrebuje splošno in lokalno osvetlitev. Osvetlitev, ki je usmerjena k delavnemu mestu, je potrebno namestiti z leve strani in ne za hrbtom. Tako se izognemo senci lastnega telesa na delovni površini. Svetlobna telesa najpogosteje vgrajujemo v spodnje blende visečih omaric, v zadnjem času pa se vse več uporablja LED tehnika svetil, ki nam omogoča tudi različne svetlobne efekte povrhu vsega pa je energetsko zelo varčna.

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://izris-pohistva.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '403'}); });


© 2021 Proles Prosen d.o.o. | 0038640466774 | info@izris-pohistva.com | izvedba: alex & miha